Otomatik Katılım


Bireysel Emeklilik’te Otomatik Katılım

Bireysel Emeklilik Sistemi, çalışma hayatı süresince yapılan düzenli tasarrufların yatırıma yönlendirilmesini sağlayarak, oluşacak birikimle, çalışma döneminde sahip olunan yaşam standartlarının emeklilik döneminde de devam ettirilmesini amaçlayan bir sistemdir.

Yeni dönemde Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olup, 1 Ocak 2017 tarihinde 45 yaşını doldurmamış tüm 4a (Eski SSK) ve 4c (Eski Emekli Sandığı) kapsamında çalışanlar ve çalışmaya yeni başlayacaklar herhangi bir form doldurmadan otomatik olarak sisteme dahil olmaktadır.

Bireyler

 

Otomatik katılım sistemi kimleri kapsıyor?

Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olup, 1 Ocak 2017 tarihinde 45 yaşını doldurmamış tüm 4a (Eski SSK) ve 4c (Eski Emekli Sandığı) kapsamında çalışanlar ve çalışmaya yeni başlayacaklar herhangi bir form doldurmadan otomatik olarak sisteme dahil olmaktadır.

Otomatik katılım dışında, bireysel emeklilik sisteminde (BES) sözleşmem var. Otomatik katılıma dahil olacak mıyım?

Evet, otomatik katılım kapsamında olan tüm çalışanlar mevcut BES sözleşmeleri olsa da sisteme yeni bir sözleşme ile dahil olmaktadır.

Katkı payı ödemem nasıl hesaplanıyor?

Katkı payı, en az prime esas kazancın %3’ü olmak üzere belirlenir. (Bakanlar Kurulu bu oranı değiştirme veya katkı payına limit getirme yetkisine sahiptir.) Çalışanlar, daha yüksek bir oranda katkı payı kesintisi yapılmasını talep edebilir.

Otomatik katılımın avantajları nelerdir?

Çalışanlar 2 aylık cayma süresinin sonunda sistemde kalmayı tercih etmeleri halinde 1000 TL ilave devlet katkısı alabiliyor. Çalışana ait katkı payının %25’i kadar da devlet katkısı bulunmaktadır. Otomatik katılımda devlet katkısı limiti diğer bireysel sözleşmelerden ayrı hesaplanmaktadır. Emeklilik hakkının kullanılması halinde, bireysel emeklilik hesabında bulunan birikimini en az on yıl süreli bir yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, ayrıca birikiminin %5’i karşılığı ek devlet katkısı sunulmaktadır.

Yatırımlarım hangi fonlarda değerlendirilecek? Fon dağılım değişikliğinin bir sınırı var mıdır?

Katkı payları, çalışanın tercihi doğrultusunda faizli/faizsiz başlangıç fonlarında değerlendirilir. Cayma süresini takiben çalışanlar fon dağılım değişikliği yaparak farklı emeklilik fonlarına geçiş yapabilir. Değişiklik talebinde bulunmayan kişiler için yatırımları bir yıl boyunca mevduat ağırlıklı başlangıç fonunda (faizli veya faizsiz) yatırıma yönlendirilmeye devam eder. Çalışanlar yılda altı defa fon dağılım değişikliği yapabilir.

Otomatik katılım sistemi ne zaman başladı?

Sistem 1 Ocak 2017’de 1.000 ve üzeri çalışanı olan şirketlerle başladı. Zaman içinde kademeli olarak 5 ve üzerinde çalışanı olan firmaları da kapsayacak şekilde gelişecektir.

Zorunlu Başlangıç Tarihi Çalışan Sayısı
1 Ocak 2017 1000 ve üzeri
1 Nisan 2017 250 ve üzeri
1 Temmuz 2017 100 ve üzeri
1 Ocak 2018 50 ve üzeri
1 Temmuz 2018 10 ve üzeri
1 Ocak 2019 5 ve üzeri

 

Otomatik katılım sisteminde ödemelerime ara verebilir miyim?

Evet, çalışanlar yılda 90 gün süreyi aşmamak kaydı ile katkı paylarının durdurulmasını talep edebilir.

Sistemden çıkmak mümkün mü?

Çalışanlar, emeklilik planına dahil olduklarının kendilerine bildirildiği tarihten sonra iki ay içinde sözleşmeden cayabilirler. Cayma halinde, ödenen katkı payları, herhangi bir kesinti yapılmadan, varsa hesapta bulunan yatırım gelirleri ile birlikte on iş günü içinde çalışana iade edilir. Sistemden çıkış durumunda, sadece getiri üzerinden, sistemde kalınan süreye bağlı olarak farklı oranlarda gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır. Sistemden kendi isteği ile ayrılanlar iki yıl süresince tekrar giriş yapamayacaklardır.

Otomatik katılım kapsamında sisteme girişte, sistemde kaldığı sürece ve sistemden çıkışta hangi ücretler alınır?

Otomatik katılım kapsamında çalışanlardan sisteme girerken giriş aidatı, sistemden ayrılma durumunda ise herhangi bir ertelenmiş aidat ya da ücret alınamaz.

İşverenimin iflası durumunda katkı payı ödemelerime ne olacak?

Çalışan katkı payı, haciz ve iflas yoluyla takip bakımından işçi alacağı niteliğinde imtiyazlı bir alacaktır.

İşsiz kalırsam otomatik katılım kapsamındaki sözleşmem devam edebilir mi?

Çalışan isterse ilgili emeklilik planına bireysel olarak herhangi bir aidat veya ücret alınmadan devam edebilir.

Çalışan iş yeri değiştirdiğinde; yeni iş yerinde otomatik katılım kapsamında emeklilik planı yoksa mevcut emeklilik planına devam edebilir mi?

Çalışan iş değiştirdiğinde yeni işvereninde otomatik katılım kapsamında bir emeklilik planı yok ise, mevcut emeklilik planına bireysel olarak ödeme yaparak devam edebilir.

İş değişikliği yaparsam; yeni iş yerimde otomatik katılım kapsamında emeklilik planı varsa nasıl bir yol izlenecektir?

Çalışan, iş yeri değişince yeni iş yerindeki plana, birikim transferi ya da plan değişikliği ile yeni işyeri aracılığıyla otomatik geçiş yapar.

Katılımcılarımız www.axahayatemeklilik.com.tr internet sitemiz veya 0850 250 99 99 no’lu çağrı merkezimiz yoluyla aşağıdaki işlemleri gerçekleştirebilmektedir:

  • Fon dağılımı değişikliği
  • Yatırım bilgilerini görüntüleme
  • Fon performansı raporlama
  • Tahsilat detaylarını görüntüleme
  • Ödeme belgelerini görüntüleme
  • Cayma / Sistemden Erken Çıkış işlemleri

MyAXA

MyAXA uygulaması ile müşterilerimiz emeklilik portföylerini izleyebilir, sözleşmeleri hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirler.

Uygulama, en yakın acente, anlaşmalı kurum arama, acil yardım ve ilgi noktaları gibi konularda ve diğer branşlarda da kullanıcılara yardımcı olmaktadır.

Uygulama ücretsiz olarak Apple Store ve Google Play’de yer almaktadır.

Katılımcılarımız internet sitemizdeki Canlı Destek alanını tıklayarak müşteri temsilcimizden bireysel emeklilik sözleşmeleri ile ilgili olarak destek alabilmektedirler.